zondag 5 augustus 2018

remedie aangeleerde hulpeloosheid

Week 32

Ontwerp deze week je eigen 'mogelijkheidheid die je altijd openstaat' om je persoonlijke morele invloed veilig te mobiliseren en kanaliseren.

Bedenk dus een 'tool' die je achter de hand hebt om te benutten in situaties waarin dingen voorvallen die je niet ok vindt, zoals ze zich voordoen, maar waarin je ook beseft dat je niet 'zomaar' jouw wil kunt gaan opleggen aan wat anderen doen en hoe ze het doen.

Houd svp in gedachten:
Het nut van het ontwerpen, achter de hand hebben EN daadwerkelijk toepassen van deze tool, ligt mogelijk niet primair in een 'magische' werking ervan dat het deze situatie toch opeens geheel naar jouw hand zet!

Wat het wel doet, is dat je ermee jezelf leert om zelf weg te stappen van  de sociaal, mentaal, emotioneel 'aangeleerde hulpeloosheid en machteloosheidspositie', naar een mobiliseren van de krachten en vermogens die je wel ter beschikking staan.

Hopelijk overbodig om te melden dat het een binnenwereld-tool is, die je hier bij deze oblique technique ontwerpt.

Toch, hoe sneller en efficiƫnter mensen weg kunnen stappen van die innerlijke aangeleerde hulpeloosheidspositie, hoe minder
'turning a blind eye'  voor kan komen in een samenleving.
(= je weet ergens wel dat er een misstand plaatsvindt, iets wat niet ok is naar je eigen maatstaven, maar je draait je er bijna automatisch van weg...'laat maar zitten')
Waar je namelijk wel concreet en rustig daadwerkelijk invloed hebt, zul je gaandeweg die mogelijkheden dan ook sneller zien en benutten.... om wel iets te zeggen of wel iets te doen in de buitenwereld.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten