zaterdag 3 november 2018

wel doen/niet doen

Week 45

Deze week staat de keuze 'wel doen/niet doen' op het menu.

Veel van die keuzes maken we als mens 'op de automatische piloot'.
Druk op een bepaald knopje (stimulus) en je krijgt onmiddellijk een reactie (respons).
In een heel aantal situaties.. werkt dat (gelukkig) prima.
Maar in de situatie dat je iets of iemand (jezelf bijvoorbeeld) wilt ontwikkelen, iets 'anders' wilt.... loont het de moeite om de standaard-respons te kunnen vervangen door situationeel maatwerk.

Dan verschijnt er opeens een derde optie op het keuzetoneel, namelijk 'anders doen'.

Voeg die derde optie deze week eens bewust een paar keer toe aan je Modus Operandi ( je werkwijze).

Iets wat je 'normaal gesproken' altijd (wel) doet.....onderzoek eens of ' er helemaal niets op uit doen' een reële optie is (en kijk wat er innerlijk en uiterlijk gebeurt).
Is dat hoogst onverstandig.... kijk dan eens of je een variatie kunt aanbrengen in de manier waarop je het doet.
(Liefst een alternatief, waarvan je denkt dat die (voor alle betrokkenen) 'prima' of zelfs 'beter' is.)

Iets wat je 'normaal gesproken' zowel met je gevoel als met je verstand in een veeg subiet (eventueel vriendelijk, maar dan toch zeker 'beslist') afwijst.... kijk daar nou nog eens even ietsje langer onder een wat andere kijkhoek naar.
Het 'zomaar wel doen' kon inderdaad nog wel eens niet zo aanbevelenswaardig zijn ( al je innerlijke signalen geven immers aan 'dit kennen we al, beviel niet, slecht ervaringen mee, bah, weg'.)
Met de vraag 'wat nou als ik het zou overwegen om het wel te doen, maar dan in de (mentale) vrijheid dat ik hetgeen er te doen valt, meer naar mijn hand kon zetten, dan in de mij bekende opgedane vroegere ervaringen het geval was....?'

Dan dienen zich ineens bruikbare tussenstappen aan, die je kunt zetten tussen de beslissing om iets wel te doen of niet te doen. Die komen in beeld door de optie 'anders doen' op tafel te leggen.

Heel aardig is dan de vervolgstap om dan goed te kijken welke 'eigen' ingrediënten je dan tevoorschijn 'tovert' als 'anders-dan-anders' ineens tot de reële mogelijkheden voor jouzelf om mee te spelen behoort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten